Om oss

Vår historia

Grythyttan Whisky grundades 2007.

De första dropparna råsprit flödade ur pannorna en höstmorgon i oktober 2010. Den första november 2013 fylldes det sista fatet med Svensk Whisky tillverkat på Ekeberg. Cirkeln är sluten.

Friskt, rent vatten

Vårt rena, friska vatten flödar från källorna långt uppe i bergsområdet Käglan – perfekt för whiskytillverkning. Källan kallas Göstas källa efter den kung Gustav Vasa. Detta rena källvatten används i alla stegen av tillverkningen av den exklusiva drycken och bidrar till den unika karaktären och integriteten. Och med detta friska vatten har vi lagt grunden till en whiskyfamilj som nu lagras till perfektion.

Erfarenhet och tradition

Erfarenheterna från utbildningar i Sverige och Skottland har lärt oss den invecklade tillverkningen och skapat respekt för traditionen.

I varje steg arbetar vi hårt för att bibehålla den traditionella teknik och kunskap som tidigare ärvts från generation till generation.

Våra handknackade, ångvärmda kopparpannor är ovanligt små men med generösa halsar för maximal kopparkontakt och reflux. Detta försäkrar oss om att smaken och karaktären är lika distinkt nu som när vi en gång började destillera.

Våra fat – 100 % ek

Rostningen av våra fat tillåter whiskyn att tränga in och anamma subtila nyanser av ekfatet. De tunnbinderier vi samarbetar med bidrar med sina kunskaper så att vi kan sköta om vår whisky på rätt sätt under sin långa mognad. Trots allt skall ju faten vara hem åt vår whisky under många, långa år innan den är klar. Då duger inget annat än det bästa. Inget enda fat kommer heller att lämna sitt lager innan whiskyn nått perfektion.

Tiden avgör

Vi använder enbart 100 % ekfat som ger whiskyn de rätta förutsättningarna att andas under tiden den lagras. Förutom eken är det tiden som på ett avgörande sätt bidrar till slutresultatet. Lagringstiden har alltid varit en avgörande faktor där varje dag, månad och år får fatet att bidra med mer smak och subtila aromer som t ex vanilj och rik fruktighet. Vi förstår vikten av ek och fat som vår whisky tillbringar sin långa mognad i.

Resultatet: vi har lagt grunden till en whiskyfamilj som nu lagras till perfektion.